Tyresö centrum
Regnbågsgatan 8, 2 tr
135 40  TYRESÖ
08-400 246 77

Efter behandling med fast tandställning

När tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta avslutas behandlingen med det som kallas retention.

Retention innebär att tänderna stabiliseras med en retentionstandställning (retainer) som kan vara avtagbar eller bestå av en metalltråd som limmas på insidan av framtänderna. Ibland måste en retentionstandställning användas väldigt länge. Trots detta kan en viss återgång till ursprungligt läge ske, beroende på förändringar i växt och funktion. Risken att tänderna går tillbaka är störst de första åren efter behandling.

Om du vill behålla resultatet måste du använda din retainer, detta är ditt ansvar. Det är viktigt att du följer råden och hör av dig om något skaver, lossnar eller inte fungerar. Kontakta specialisttandvården under det första året, sedan din vanliga tandläkare.

Avtagbar retainer:

En avtagbar retainer kan vara en plastskena (Essix) som ska användas varje natt under i 5 år. Därefter enligt din tandläkares rekommendation. Det är viktigt att skenan passar och alltid går på plats. Om den klämmer och spänner, har den använts för lite och tänderna har flyttat på sig.

Bild 1 Avtagbar retainer Essix

Bild 2 Avtagbar retainer Essix

Tänk på:

Ta ut retainern när du äter, dricker eller borstar tänderna.

Var rädd om din retainer– när du inte har den i munnen, förvara den i en burk.

Rengör den dagligen med tandborste, tvål och ljummet vatten.

Ta med retainern vid varje besök hos tandvården.

Fastsittande retainer:

En fastsittande retainer, även känd som en bondad eller limmad retainer, består av en metalltråd som fästs på insidan av framtänderna. Denna tråd, som inte bör orsaka några problem, kan förbli på plats så länge du önskar behålla dina framtänder raka. Det är viktigt att den kontrolleras regelbundet under dina ordinarie besök hos din allmänntandläkare.

Bild 3 fast retainer

Rengöring av fastsittande retaniner:

Gör rent noggrant runt tråden och var uppmärksam på om den lossnar.

Bild 4 rengoring

Tänk på:

Gör rent noggrant runt tråden och var uppmärksam på om den lossnar.

Har tråden lossnat helt, spara den och ta med den till tandläkaren.

Var uppmärksam på om någon tand flyttat sig eller tandköttet drar sig tillbaka. Kontakta då din tandläkare.

Tyresö tandreglering

We Create Beautiful Smile