Tyresö centrum
Regnbågsgatan 8, 2 tr
135 40  TYRESÖ
08-400 246 77

Akuta besvär

Gör det ont?

Efter att tandställningen satts in, och vid kontrollerna, kan tänderna vara ömma några dagar. Det beror på att tänderna flyttar sig. När tänderna är ömma på grund av att de flyttar sig kan det kännas bra att äta lite lättuggad mat. I undantagsfall kan du behöva ta en värktablett.

Skavsår?

Skavsår orsakade av tandställningen kan lindras genom att du applicerar lite vax på de områden där tandställningen skaver mot läppar eller kinder. Om du inte har tillgång till vax, kan du tillfälligt använda dig av sockerfritt tuggummi med täcka den vassa kanten med. Du kan nå tandregleringspersonalen på telefonnummer 08-40024677. Om vi inte svarar direkt, vänligen lämna ett meddelande med ditt namn, personnummer och ett telefonnummer där vi kan nå dig, samt en beskrivning av ditt problem. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Trasig apparatur?

Tandställningen kan gå sönder om du råkar bita på något hårt eller på ett fäste. Kontakta alltid Tandregleringen om något i apparaturen går sönder.

Vad gör jag om jag inte kan komma till kliniken?

Skulle tandställningen lossna när du är utomlands eller om du av någon anledning inte har möjlighet att komma in till oss för att fästa den med detsamma kan du tillfälligt lindra besvären som kan komma i samband med det.

- Om det är ett fäste som hänger löst och skaver kan du försiktigt ta bort eller klippa loss den lösa delen med hjälp av en ren nagelsax.

- Känner du en vass ände av en ståltråd mot kinden, gommen eller tungan kan du försöka klippa av den försiktigt och eventuellt tillfälligt fästa en liten bit vax eller sockerfritt tuggummi mot den vassa änden.

Bild 7

Bild 8

- Om din retainer eller fasta tandställning är lös i någon del men inte besvärar dig kan du låta den vara tills du bokat en tid för att fästa den.

- Har du fått en skada på din avtagbara skena kan du med hjälp av en ren nagelfil tillfälligt fila bort det som eventuellt skaver.

Tandställning och mat

Man vänjer sig snabbt vid att ha sin tandställning eller sina tandregleringsskenor i munnen. Tungan tenderar att anpassa sig så att talet inte påverkas alls och du kan fortsätta äta och dricka som vanligt. Om du upplever något problem med tandställning kan det vara klokt att vara extra försiktig när du äter sådant som är hårt eller segt att bita i. Äpplen, hårt bröd, kött och frukter med stora, hårda kärnor ska du helst skära i mindre bitar innan du stoppar det i munnen. Segt godis, kolor och stora halstabletter ska man i möjligaste mån endast suga på.

Tyresö tandreglering

We Create Beautiful Smile