Tyresö centrum
Regnbågsgatan 8, 2 tr
135 40  TYRESÖ
08-400 246 77

Frågor och svar

Kan man sätta in tandställning i vilken ålder som helst?

Det finns inga begränsningar uppåt i ålder. Idag väljer även allt fler vuxna att få sina tänder reglerade.

Jag har inte erbjudits fri tandreglering, kan jag ändå få behandling?

Ja, men du måste då betala för din behandling.

Landstinget erbjuder fri behandling endast för bettfel över en viss svårighetsgrad.

Kan jag, som barn/ungdom, få behandling om jag betalar själv? Vad kostar behandlingen?

Ja, vi behandlar även barn som inte har fått tandregleringscheck från landstinget. Kostnaden är beroende på behandlingstidens längd. För konsultation, ta direkt kontakt med oss eller fråga din tandläkare att remittera dig till oss. Om du har en tandregleringscheck från landstinget är din behandling gratis.

Kan jag, som vuxen, få behandling? Vad kostar behandlingen?

Ja, vi behandlar också vuxna med olika bettfel. För konsultation ta direkt kontakt med oss eller fråga din tandläkare att remittera dig till oss. Kostnaden är beroende på behandlingstidens längd.

Vad kostar konsultation hos er?

Konsultation hos oss kostar 1500 kr.

Vad händer när jag kommer till er första gången?

Vi kommer att göra en fullständig undersökning med foto och modeller på dina tänder. Vi behöver också ta röntgenbilder. Utifrån dessa bedömer vi vilken typ av behandling du behöver. Du får sedan en tid för att diskutera behandlingsalternativen.

Är det något som jag bör göra innan ni sätter fast tandställningen?

Alla som ska ha tandställning måste ha en mycket bra munhygien, inga hål eller andra problem. I så fall måste dessa problem avhjälpas först. Vi rekommenderar därför att de personer som inte har kontrollerat sina tänder avseende hål de senaste 12 månaderna gör en ny undersökning innan behandling påbörjas. Kom ihåg att vi inte kan starta tandreglering om din munhygien inte är bra.

Hur lång tid tar en tandregleringsbehandling?

Detta beror på hur stort och svårbehandlat ditt bettfel är. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning är cirka 1,5 år. Det finns också långa behandlingar som kan ta över tre år. När vi går igenom dina behandlingsalternativ berättar vi också hur lång just din behandling kommer att ta. Det finns dock alltid en viss osäkerhet i bedömningen av behandlingstidens längd och den kan därför bli både kortare och längre än vad som först antagits.

Hur ofta behöver jag komma tillbaka för att kontrollera tandställningen?

Vi behöver se dig var 6:e -8:e veckor. I vissa typer av behandlingar eller under vissa faser av behandlingen kan intervalet vara både kortare eller längre.

Kan jag ha olika färger på tandställningen?

Ja. För att hålla fast bågen i fästena används små gummisnoddar som finns i en mängd olika färger. Dessa gummisnoddar byts efter varje behandlingstillfälle och du kan välja olika färger vid varje tillfälle.

Kan jag ha vita fästen på tandställningen?

Ja, du kan ha porslinsfästen dock medför detta en extra kostnad per tand. Det finns också vissa begränsningar i var man kan använda dem.

Kan jag äta som vanligt med tandställningen?

Det mesta går alldeles utmärkt att äta. Du måste dock vara mycket försiktig med intag av godis, läsk och annat med socker i (försök att hålla dig kring en gång per vecka). Äter du råa rotfrukter som exempelvis morötter och äpplen bör du inte bita av utan skära i bitar och äta på sidan. Annars är det större risk att fästena i fronten kan lossna.

Gör det ont att ha tandställning?

Det är smärtfritt att sätta in en tandställning. Däremot blir man öm i tänderna den första veckan p.g.a. spänningen i tandställningen. Det kan också vara lite allmänt besvärligt p.g.a. ovanan och att det skaver mot insidan av läppar och kinder. Besvären brukar försvinna ganska snabbt, men kan komma tillbaka i mindre omfattning efter att tandställningen spänts vid återbesök. Många patienter har inga besvär alls medan andra kan ha det riktigt jobbigt ett par dagar. Några kan, vid enstaka tillfällen, känna behov av att ta en smärtlindrande tablett. Smärta eller obehag oftast avklingar inom några dagar/en vecka efter besöket och förekomsten av obehag upplevs som relativt låg.

Vad gör jag om tandställningen går sönder?

En trasig tandställning är oftast inget brådskande problem om den inte skaver eller irriterar på något annat sätt. I vissa fall kan man avvakta ordinarie besök då problemet kan åtgärdas. Ring oss på 08-400 246 77 och fråga om det är nödvändigt med snabb åtgärd. Vid ej svar lämna ett meddelande så ringer personalen upp Er.

Hur ska jag borsta tänderna?

Vi ger dig instruktioner i hur du bäst håller rent. Smuts och matrester fäster mycket bättre på tandställning än på vanliga tänder. Det är därför mycket viktigt att det blir ordentligt rent för att annars kan det lätt bli missfärgningar eller hål i tänderna. Missfärgningar kan sedan vara svåra att ta bort. Du kan använda eltandborste eller vanlig tandborste. Det viktigaste är att du får rent. Du bör också använda en speciell typ av tandborste för att få rent mellan fästena. I tillägg behöver du skölja munnen med fluorsköljning.

Kan tänderna gå tillbaka till ursprungsläge läge efter att behandlingen är klar?

Efter avslutad tandregleringsbehandling får du en så kallad retainer. Retainer är en mycket enkel tandställning som antingen kan bestå av en tunn tråd limmad på baksidan av tänderna eller av en genomskinlig skena som mest används nattetid. Den används för att hålla tänderna stilla efter det att man tagit bort den fastsittande tandställningen. Om du inte använder den riktigt kan tänderna gå tillbaka en del.

Kan det bli skada på tänderna av tandställningen?

Vid dålig munhygien och dålig kost kan det lätt uppstå märken på eller hål i tänderna. Dessa missfärgningar kan sedan vara mycket svåra att ta bort. I mycket sällsynta fall kan en tandregleringsbehandling ge upphov till förkortning på själva tandroten eller till att tanden förlorar blodtillförseln. Förekomsten av biverkningar är mycket liten och är oftast inget skäl att avstå från en behandling.

Jag bor inte i Tyresö centrum, kan jag komma till er ändå?

Många av våra patienter kommer till oss från omkringliggande områden, t ex Krusboda, Fårdala, Trollbäcken, Fornudden, Haninge och Älta. Du är naturligtvis välkommen även om du inte bor just vid Tyresö centrum.

Tyresö tandreglering

We Create Beautiful Smile